gryzonieGryzonie są bardzo małymi ssakami. Ich wygląd jednak nie powinien wywoływać pozorów, iż są nieszkodliwe. Przeciwnie, potrafią uprzykrzyć znacznie życie osobom prywatnym, przedsiębiorcom oraz rolnikom. Gryzonie są jednymi z największych szkodników sanitarnych zakłócających zarówno pracę domostwa, jak i firm spożywczych, farmaceutycznych i innych. Negatywie wpływają na bezpieczeństwo produkcji i magazynowania. Do gryzoni, które w sposób wyraźny powodują szkody sanitarne i magazynowe należą: mysz domowa, mysz polna, szczur śniady oraz szczur wędrowny. O tym, czym się cechują i jak się ich pozbyć, postaramy się powiedzieć poniżej.

a) myszy

Mysz domowa jest bardzo mocno rozpowszechniona w Polsce. Atakuje budynki szczególnie po żniwach, po przymrozkach oraz po znacznych mrozach na przełomie stycznia i lutego. Gryzoń ten zakłada gniazda w różnych miejscach. Budynków mieszkalnych i gospodarczych również nie omija. Zakłada je w celu bliskiego kontaktu z potencjalnym pożywieniem. Mysz domowa żeruje przeważnie w nocy, dlatego jest tak trudno ją zauważyć i wyeliminować. Jej szkodliwą działalność zdecydowanie można zaobserwować w domach, przechowalniach, stodołach, stogach siana. W skład jej diety wchodzą – zapasy magazynowe i domowe: owoce, warzywa, ziarna, kukurydza. Dodatkowo pozostawia po sobie odchody, które zanieczyszczają obiekty. Zdarza się także, że przegryza kable, opakowania, ubrania, skazując nas na straty materialne. Mysz polna za to największe szkody czyni latem. Gdy masowo pojawi się na polach bądź sadach, powoduje rozliczne straty.

b) szczury

Podobnie jak myszy, szczury są równie pospolite na terytorium naszego kraju. W obiektach zajmują przeważnie ciche miejsca z dala od człowieka, mianowicie w kanałach, piwnicach, pod podłogami. Szczury są zdecydowanie większe od myszy. Wzbudzają bardziej negatywne emocje wśród ludzi, którzy uznają je za roznosiciela licznych chorób. Szczury są wszystkożerne. Żywiąc się roślinami, powodują niszczenie upraw. Atakują one szczególnie często szklarnie i sady. Preferują jednak produkty zwierzęce, więc gdy zdarzy się okazja, atakują. Z tym wiążą się szkody w rynku przetwórstwa mięsnego. Spożywają tam padlinę. Szczury są gryzoniami agresywnymi.

Potrafią zaatakować zdrowe, silne zwierze. W obawie przed wścieklizną takie zwierze może zostać ubite, by nie rozprzestrzenić choroby. Niesie to za sobą określone straty materiale właścicieli trzód chlewnych lub drobiu.

c) eliminacja gryzoni

Gryzonie powodują wiele strat gospodarczych, dlatego warto je usunąć przy użyciu kilku środków. W kraju istnieje wiele firm zajmujących się zwalczaniem szkodników magazynowych w firmach i gospodarstwach domowych. Wykonują one usługi dezynsekcji, deratyzacji oraz fumigacji. Dodatkowo zabezpieczają przed ponownym wylegnięciem tych szkodników. Deratyzacja tyczy się eliminacji gryzoni. Polega ona na przeprowadzeniu szeregu zabiegów, mających na celu zlikwidowanie gryzoni i zabezpieczenie obiektów. Używa się karmników deratyzacyjnych, tacek z rodentycydem, które mają różne postaci. Mogą to być pasty, granulaty, płyny. Najczęściej przynęty te rozkłada się w kilkunastu miejscach oddalonych od siebie o ok 30cm. W pierwszych dniach działań, w których zostaną zastosowane antykoagulanty, większość gryzoni ginie.

Autorem artykułu jest Inso Tech – firma zajmująca się dezynfekcją, dezynsekcją i deratyzacją oraz gazowaniem zboża.